آیا در همه زمینهای شمال میتوان ملک ساخت?
آیا در همه زمینهای شمال میتوان ملک ساخت؟
همانطور که میدانید امروزه بسیاری از زمینهای شمال کشور که برای مقاصدی چون کشاورزی و معدن و ...استفاده میشد، تبدیل به زمینهای مسکونی شده است. این به دلیل تغییر نوع کاربری آنها به مسکونی است که البته در برخی مواقع بهصورت غیرقانونی انجام میشود. در این مطلب در مورد انواع کاربری توضیحاتی ارائه نمودهایم که مطمئناً مفید خواهد بود.
ساخت ملک در شمال کشور:
در سالیان گذشته، ساخت ملک در شمال کشور، صرفاً مختص به پولداران و افراد ذینفوذ بود. هرگاه با افرادی مواجه میشدیم که خانهای در شهرهای شمالی داشتند، پیش خود میگفتیم، حتماً باید خیلی ثروتمند باشد که در فلان شهر شمالی ملک خریده است.
امروزه اما اینطور نیست. هر خانوادهای با درآمد متوسط میتواند ملکی در شمال کشور بخرد. چرا این اتفاق افتاده؟ آیا اینکه همه بتوانند ملکی تهیه کنند و ایام تعطیل، آب و هوایی تازه کنند، خوب نیست؟
البته که خوب است ولی از جهاتی بد و نگرانکننده است. در شمال کشور بیشتر زمینها اراضی کشاورزی هستند، این اراضی اجازه ساخت ندارد. تنها در اثر تغییر کاربری آن و اخذ مجوز، میتوان زمین کشاورزی را به مسکونی (ملک) تبدیل کرد.
تغییر کاربری زمین به ملک چیست؟
وقتی نام شمال را میبریم، خانه و ملک به یادمان نمیآید بلکه ناخودآگاه زیبایی اراضی برنج و چای به ذهنمان خطور میکند و عطر برنج در شالیزار در زمان برداشت و ...
در شمال کشور، زمینهای وسیعی وجود دارد که مردم با زیر کشت بردن آنها، چرخ اقتصاد را به حرکت درمیآورند. غیر از چای و برنج، محصولات متنوع دیگری نیز میکارند و پس از برداشت، به دست مصرفکنندگان میرسانند.
اما وقتی همین زمینها با کاربری کشاورزی، تبدیل به ملک مسکونی شود، کاربریاش عوض میشود. به همین دلیل زمانی که میخواهند در زمینهای غیرمسکونی ملکی برای سکونت بسازند و یا بلعکس، باید نوع کاربرد زمین را از طریق شهرداری تغییر دهند.
در هر زمینی برای ساخت ملک، تغییر کاربری امکانپذیر است؟
تغییر نوع کاربری برای ساختوساز ملک، در هر زمینی امکانپذیر نیست. زمینهایی که اراضی کشاورزی شناخته میشوند یا کاربریهای دیگری غیر از مسکونی دارند، با اما و اگرهای زیادی تغییر نوع کاربری دریافت میکنند. البته بسیاری از کشاورزان با دور زدن قانون این کار را انجام میدهند.
پس برای خرید زمینهای شمال کشور، خوب دقت کنید که دچار ضرر نشوید. قبل از آنکه زمین بخرید یا زمین خریداریشده را به ملک تبدیل کنید، به نوع کاربری آن دقت کنید. اینکه زمین خریداریشده چه کاربری دارد بسیار مهم است.
آشنایی با انواع کاربری زمین:
زمین با کاربری فضای سبز (صرفاً برای ساخت فضاهای سبز و پارکها)، کاربری مسکونی (برای ساختوساز مسکونی)، زمین با کاربری صنعتی (برای راهاندازی مکانهای صنعتی مانند کارخانه)، کاربری خدمات درمانی (ساخت بیمارستان و مراکز درمانی)، کاربری پارکینگ (برای احداث پارکینگ)، کاربری کشاورزی (دو نوع هستند. اول زمینهایی که دارای درخت هستند. دوم برای محصولاتی که کاشتشان مدتزمان کمی نیاز دارد مانند صیفیجات)، کاربری ورزشی (مانند احداث باشگاهها و استادیومهای ورزشی)، کاربری فرهنگی-مذهبی (این زمینها برای ساخت مساجد و حسینیهها و ... در نظر گرفتهشده است)، کاربری تجهیزات شهری (احداث تأسیساتی مانند آب و برق و گاز و فاضلاب شهری را شامل میشود.)، کاربری اداری-دولتی (برای ساخت نهادهای دولتی مانند وزارتخانهها و سازمانها میباشد)، کاربری تجاری (برای راهاندازی کسبوکار و تجارت است مانند رستوران)، زمین فاقد کاربری (برای این زمینها کاربری مشخص نشده است و جزو ذخایر شهرداری هستند)، کاربری حملونقل (این زمینها جهت احداث فرودگاه، راهآهن، پایانههای مسافربری و ... در نظر گرفتهشده است)، کاربری معدن (زمینهایی که در آنها سنگهای گرانقیمت یا باارزش وجود دارند کاربری معدن میدهند)، کاربری آموزشی (برای احداث مکانهای آموزشی مانند مهدکودک و دبیرستان و دانشگاه است)، کاربری خدماتی (مانند زمینهای تجاری ست ولی چون برای خدمترسانی به عموم در نظر گرفتهشده است، شهرداری برای آنها هزینهای در نظر نگرفته است).
چه شرایطی برای تغییر کاربری وجود دارد؟
زمانی که نوع کاربری زمینها یا ساختمانها مشخصشده و در طرحهای مربوطه ثبتشده است، برای تغییر آن باید بهصورت قانونی اقدام کنید. ابتدا باید زمین را خریداری نمایید و سپس بهعنوان مالک برای تغییر کاربری آن اقدام نمایید.
ابتدا باید درخواستتان را در شهرداری قید نمایید و سپس کمیسیونی تشکیل میشود که بر اساس بندها و آئیننامهها تصمیمگیری میکند. این کمیسیون متشکل از منتخبین وزارت راه و شهرسازی، محیطزیست، میراث فرهنگی، جهاد کشاورزی، گردشگری، شهرداری و ... است. پس از رأی اکثریت، نظرشان را مبنی بر قبول یا عدم قبول تغییر کاربری به شما اعلام مینمایند.